Препоруке образовних политика 2024.


 

КАКО ДО КВАЛИТЕТНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗА НАШУ ДЕЦУ?

„Драги посетиоци,

Пишем вам у своје име и у име групе стручњака у образовању – универзитетских наставника, истраживача, али и колега из школа и општина – која је од средине маја 2023. године  волонтерски радила на препорукама образовних политика којима би се унапредили квалитет, праведност, безбедност и повећало задовољство свих актера у образовању. Били смо подстакнути мајским трагедијама прошле године, те смо удружили знања, идеје и време да сачинимо три документа која вам у прилогу шаљем.

Постоје три верзије наших предлога: интегрална верзија од 90-ак страна, сажетак од 15 страна и сасвим кратка верзија од три стране у којој смо представили 30 кључних тачака за унапређивање постојећег стања. Усмеравам вас на интегрални документ (или макар на сажетак) јер се у њему може најбоље видети да су образовне политике које предлажемо обухватне, образложене и међусобно усаглашене. Потрудили смо се да највећи део документа посветимо оном „како“ – како да набоље променимо различите елементе система образовања и васпитања (атрактивност наставничког позива, професионални развој наставника, управљање у школама, систем одговорности, улогу јединице локалне самоуправе, високо образовање итд).

Поред докумената вам шаљем и линк (Како до квалитетног образовања и васпитања за нашу децу? – Образовне политике (obrazovanjeisport.org)) преко којег ћете моћи да потписом станете иза ових предлога, ако сте са њима сагласни. Првих 15-ак потписника су аутори ових докумената. Надамо се да ће ваши, као и потписи осталих колега којима документе шаљемо, уследити. Такође вас молимо да линк и документе проследите васпитачима, наставницима и стручним сарадницима у вашим установама. План нам је да добијемо што већу подршку стручне, а затим и шире јавности. Предлоге ћемо промовисати у медијима, а од јесени желимо и да разговарамо и консултујемо се са разним актерима на локалу, унапредимо препоруке и приволимо доносиоце одлука да их имплементирају.

Са жељом и надом да ћете се придружити овој иницијативи враћања смисла образовању, срдачно вас поздрављам!

Јелена“